Paulus sine lidelser – et sammendrag

image_pdfimage_print

 

 

 

JAN LILLEBY

 ​​​​ Jeg har alt lagt ut her på min side en omfattende artikkel av​​ Ph. D. Donnie S. Barnes,​​ på engelsk. Tittel «The Sufferings of Paul».

Min artikkel her er et lite​​ sammendrag med mine egne ord – basert på hans grundige omtale av Paulus’ lidelser i tjeneste for Jesus Kristus.

Barnes har tatt med absolutt alt som er å finne om Paulus i forhold til prøvelser og lidelser i Det nye Testamente, og jeg anbefaler leseren å lese hans utredning.

Jo, vi vet at Jesus led fryktelig både av forfølgelser i sine tre år i tjeneste, og med et horribelt​​ klimaks​​ da de fengslet ham og korsfestet ham…ubeskrivelige smerter og pine som det nesten ikke går an for oss vanlige mennesker å sette oss inn i. Vi kjenner godt til Herrens lidelses historie ved å ha lest de fire evangeliene Matteus, Markus, Lukas og Johannes. Bilde: Paulus i lenker i​​ Carcere Mamertino​​ fengselet i Roma.

Paulus ble allikevel den som​​ måtte tåle enda mere plager og lidelser​​ – dog ikke som et syndoffer slik Jesus ble, men han brakte evangeliet ut og måtte betale en smertelig pris for dette.​​ 

Apg. 9, 16:

«For jeg skal vise ham ​​ hvor mye han må lide for mitt navns skyld.» ​​​​ Jesu ord til Ananias om Paulus, som hadde blitt ført​​ inn i Damaskus og til Jesu disipler der – etter å ha blitt slått blind mens han var underveis for å fengsle de troende i byen.

Paulus var ikke en ‘Framgangs teolog’ som kom og forkynte gull-og-grønne-skoger, heller ikke en skurkaktig penge-evangelist som samlet tilhengere i store auditorier, om vi sammenlikner med disse helsprøe TV-evangelistene og​​ pastorene i USA særlig (og som har sine kopier her i hjemlige trakter!) – nei, han var ekte vare: Han var særskilt utvalgt av Kristus til og først bringe​​ Kongerikets evangelium​​ ut til jødene og proselytter ute i diasporaen i Romerriket, men ble siden befalt av Kristus å etablere det frie nådeevangeliet (ikke lenger Kongerikets evangelium, Tusenårsriket for Israel) idet Israel først hadde falt fra Gud som hans nasjon på jord.​​ 

Dette skiftet kom i år 60-63 som det framgår av Apg. 28, 25-28. Paulus henviser til dette​​ nye nådeevangeliet i Efeserne og Kolosserne. Disse to epistlene er skrevet etter at Israel var å anse som åndelig frafalne fra deres Gud. Nådeevangeliet​​ skulle være for hele verden/alle folkeslag​​ uansett etnisitet​​ – mens det som ble forkynt Israel og jødedommen var​​ bare for Israel, idet apostlene tilbød at Kongeriket skulle bli opprettet for dem dersom de først tok imot Jesus nasjonalt. Han skulle komme​​ igjen ved at​​ hele nasjonen​​ omvendte seg og tok vanndåpen, se Apg. 2-3 kap.

Men i hele Apostelgjerningenes tidsrom på cirka 30 år så led Paulus seg igjennom dette, under ofte ulidelige plager og livsfarlige tildragelser…ja, som jeg alt satte i bilde-headingen her: Han måtte tåle​​ 312​​ piskeslag med den romerske pisk (som var satt inn med bly biter for å flenge opp ryggen til de som ble straffet!) – og som fange i Roma ble han nok pisket enda en runde ved fengslingen. ​​ Se bildet her. Dette er langt mere enn noe​​ vanlig menneske kan tåle. Folk døde etter bare én runde (39 piskeslag) i mange tilfeller, sier historikere. Og om man ikke døde av dette, så led de seg igjennom farlige betennelser i sårene på ryggen og sviende smerter. Herren beskyttet sin apostel gjennom​​ alle hans lidelser på en mirakuløs måte. Vi skal ta med noen av disse tildragelsene her for å​​ belyse hvordan Paulus led, og ikke var en blaut tannløs jukse-evangelist slik vi finner mange av i vår tid.

De 312+ piskeslagene fordelte seg over hele Paulus sin tjenestetid, selvsagt. Men fordi Herren hadde sin overnaturlige beskyttelse over Paulus, så kom han levende fra det…inntil den dag da han ble henrettet av Neros politi garde i Roma omkring antatt år 66-67 e. Kr. som et resultat av summariske arrestasjoner antagelig pga. bybrannen i år 64. Dette er ikke bibelsk bekreftet, men det blir framholdt som sannsynlig av historikere. Men han satt nok i​​ Carcere​​ Mamertino​​ fengselet som lå i Forum Romanum. Det kan ses i dag som et lite museum man kan besøke. ​​ Se bilde. Du kan gå inn i cellen Paulus satt sammen med Aristarkus, da han skrev brevet til efeserne og til kolosserne, de lærebrev som er vår tids​​ troslære for menighetens tidshusholdning. Du vil med én gang se, når du trer inn i cellen, at du ikke akkurat har kommet til Hotel Ritz!

Jødene og Israel hadde sin lidende profet og apostel, Jesus – og som ble et​​ offerlam​​ for å sone all verdens synd. Vi hedninger hadde vår profet og apostel, Paulus – og som ble brukt av Kristus til å forkynne oss et​​ fritt frelses evangelium​​ med himmelen som håp. Ikke slik det var med jødene, som ble tilbudt det jordiske Tusenårsriket i Israel (Dan. 2, 44).

Så ikke blås og fnys hovmodig i nesen når du kommer over artikler og taler der Paulus blir fremholdt som den som​​ virkelig ble oss hedningers lærer​​ og forkynner. Han betalte en​​ dyr pris, likesom også Jesus – offerlammet – hadde betalt kort tid før Paulus ble kalt til tjeneste på Damaskusveien (Apg. 9ff).

Om noen av oss nålevende troende hadde måttet lide slik Paulus gjorde, så hadde vi​​ antakelig blitt lagt i grav etter bare en uke, i høyden fjorten dager! (For vi har ikke den samme overnaturlige beskyttelse som Paulus hadde). Apostelen holdt ut i tretti år på grunn av at Herrens hånd hvilte over ham, takk Gud.

2 Kor. 12, 9-10 sier om dette:

«…min (Guds)kraft fullendes i skrøpelighet. Derfor vil jeg helst rose meg av min skrøpelighet,​​ for at Kristi kraft kan bo i meg.​​ 10: Derfor er jeg vel tilfreds i skrøpelighet,​​ under mishandling, i nød, i forfølgelser og trengsler for Kristi skyld. FOR​​ NÅR JEG ER SKRØPELIG DA ER JEG STERK!»

 

Et sammendrag av Paulus sine lidelser

 

Ref. 2 Kor. 11, 23-27:

«...jeg har arbeidet mer. Jeg har fått flere slag.

Jeg har oftere vært i fengsel. Jeg har ofte vært i dødsfare.

 

24: Av jødene har jeg fem ganger fått​​ førti slag på ett nær.

25: Tre ganger er jeg blitt hudstrøket (av romerne),

Én gang steinet, tre ganger har jeg lidd skipbrudd (pluss ett​​ 

til ved Malta, Apg. 27-28), ett døgn har jeg vært i dypet.

26: Ofte har jeg vært på reiser – i fare på elver, i fare​​ blant

røvere, i fare blant landsmenn, i fare blant hedninger, i fare

i by, i fare i ørken, i fare på hav, i fare blant falske brødre,

27: i slit og strev, ofte i nattevåk, i sult og tørst, ofte i faste,

i kulde og nakenhet.»

 

Jødene påførte Paulus (vers 24) 195 piskeslag – og i tillegg ble han hudstrøket (samme som å bli pisket) av romere med 117 piskeslag (vers 25), til sammen 312 slag!

Ryggen til Paulus må ha sett ut som et gjennom-arret ‘Europakart’ etter disse slagene…jeg vil helst slippe å tenke på dette, og det vil sikkert du også. Men, det hører allikevel med til apostel historien.

For meg – når det gjelder lidelser i tjeneste for Kristus – ser det ut som om de andre apostlene led bare bagatellmessig i forhold til Paulus.​​ 

Kan da vi kristne i vår tid​​ klare å tåle i allfall noe lidelse/urett/forfølgelse/spott/ringeakt/bakvaskelser/utskjellinger/diskriminering/forhånelse og falske anklager…?

La oss ikke sitte og sutre og klage over at det er så vanskelig å være en kristen med alle de verdslige ateistiske​​ menneskene rundt oss. Vi bør se til å stramme oss opp!

 

www.gracepano.com

 

 

 

You may also like...