JESUS: BE OM HVA DERE VIL!
SANT ELLER IKKE?

image_pdfimage_print

JESUS: «BE OM HVA DERE VIL»:

SANT ELLER IKKE?

 

JAN LILLEBY

 

Joh. 15, 7 – Norsk Bibels nettversjon - ​​ (gjelder alle sitater):

«Dersom dere blir i meg, og mine ord blir i dere, da be om hva dere vil, og dere skal få det.»

 ​​​​ Dette er ett av de​​ mest misforståtte​​ og misbrukte bibelvers i Det nye Testamente. Dermed er du advart.

Et slikt utsagn fra Jesus Kristus,​​ gitt til​​ de tolv​​ disiplene før han ble korsfestet, det er blitt brukt…og blir fremdeles brukt…til å fremme den beryktete ‘Framgangs-teologien’ som kom her til lands med slike som hadde gått på bibelskole hos falsklæreren​​ Kenneth Hagin Sr.​​ på 80-tallet.​​ Både Åge Åleskjær og Ulf Ekman gikk på bibelskole der – Rhema Bible Church i Tulsa, Oklahoma, USA.​​ 

Og en horde av andre pastorer fulgte deres eksempel og reiste til USA for å bli indoktrinert med denne uhyrlige forvridde ‘Prosperity’ læren. Det var slik den såkalte trosbevegelsen vokste fram i Skandinavia på 80 og 90 tallet, og varte helt inn i 2000 årene. Noen rester av dette eksisterer i dag…og går vel nesten på kunstig åndedrett, mest synlig i TV Visjon Norge og dets leder Jan Kåre Hanvold. Han er også en ‘copy-cat’ som henter inspirasjon fra durkdrevne amerikanske falsklærere.

Verken de amerikanske ‘idolene’ eller deres tilhengere, av hvilke jeg har nevnt noen få ved navn, har noen gang lært å inndele Guds Ord riktig. De leser seg selv inn i nær sagt alt som står i Bibelen – bare det har positivt og ikke minst​​ materielt sett​​ løfterike vyer om rikdom og ære her på jord.

De løsriver enkelt-vers fra selve sammenhengen og har laget sin egen drømme-versjon av evangeliet, som avviker sterkt fra Paulus’ ekte nådeevangelium.

De ville bli stor-predikanter og pastorer som ville ha store menigheter…og det skulle de bli, ved å​​ i likhet med løgneren Kenneth Hagin Sr. (se separat artikkel om hans utrolige løgner og falsklære, her på nettsiden)​​ vrenge og vri på Bibelen ved å bruke bibelvers helt ute av den virkelige sammenhengen.​​ Hele menigheter holdes som gisler​​ og slaver under deres helt falske ‘mirakel-forkynnelse’.

JESU LØFTER GITT TIL BARE DE TOLV ELLER TIL

HELE DEN GLOBALE VERDEN?

 

Det er her man finner​​ selve navet, selve kjernen​​ ved all bibelforståelse: Er de positive løftene fra Jesus gitt BARE til de tolv og de som skulle komme til troen ved de tolv, eller er det gitt alle – hvilken-som-helst-kristen i hele verden?

For å komme direkte til et svar på dette kjernepunktet, så må jeg sitere fra Matt. 15, 24:

«Men han svarte og sa: Jeg er ikke utsendt til andre enn de​​ fortapte får av​​ Israels hus!»

Og i Joh. 21, 15-17 sier Jesus til Peter at han skal ta seg av​​ (de fortapte)​​ får av Israels hus:​​ Fø mine lam! Vokt mine får! Fø mine får! ​​​​ Samme tjeneste som Jesus sa han var sendt til Israel for å utføre. Bare​​ Israels hus​​ var​​ apostlenes tjeneste for. Derfor finner vi aldri Peter og de elleve utenfor Israel overhodet.

Og Paulus i Rom. 15, 8:

«For jeg sier: Kristus er blitt en tjener for​​ de omskårne​​ for Guds sannferdighets skyld, for å stadfeste løftene til fedrene.» ​​​​ (De omskårne, det er Israel).

De tre​​ sitatene viser oss tydelig at Jesus, idet han stod fram i Israel før korsfestelsen (og hans ord er også gyldig etter korsfestelsen, se Rom. 15, 8) – IKKE TALTE TIL HELE VERDEN!

Han talte EKSKLUSIVT bare til de tolv, men underforstått også dermed alle de som apostlene omvendte til tro på Jesus, som det framgår av Apostelgjerningene.​​ Etter tiden med Apostelgjerningene​​ i år 60 e. Kr. er alle Jesu løfter til Israel falt bort. Landet frafalt helt som Guds nasjon på grunn av at de ikke omvendte seg nasjonalt, men i stedet forfulgte og drepte apostlene og deres forsamlinger; Matt. 22, 7: Jesus profeterte om dette i sin lignelse om ‘Kongesønnens Bryllup’ – kongen ble vred da de innbudte drepte utsendingene​​ (apostlene) og han sendte sine soldater og drepte forfølgerne og brente ned deres by, som var Jerusalem. Roms hærer gjorde dette i år 70.

Jesus var IKKE sendt som lærer for hele verden, men bare til Guds eget eiendomsfolk Israel. Dermed basta.

Det er derfor vi kan lese fra Apg. 9, 15 at for å gi hele verdens hedninger evangeliet, ble​​ Paulus utvalgt av Jesus​​ til å utføre den tjenesten. Paulus skulle sendes til tre grupper, - og vi vet at de 12 apostler aldri var sendt ut til hedningene, men bare til Israels barn. Paulus skulle også inkludere hedninger. Bare Paulus fikk hedningene​​ inkludert​​ som oppdrag:

«Men Herren sa til ham: Gå av sted! For et utvalgt redskap er han for meg, til å bære mitt navn fram både for​​ hedningefolk og konger og for Israels barn

Paulus’ tjeneste til hedningeverden gjentas i Apg. 22, 21 og i 23, 11:

«Men han sa til meg: Dra ut! For jeg vil sende deg til hedningefolk langt borte.

 Men natten etter sto Herren for ham og sa: Vær frimodig! Likesom du har vitnet om meg i Jerusalem, slik er det nødvendig at du også vitner i Roma.»

Det blir ren katastrofe når man stjeler til seg løfter bare gitt til Israel ved apostlene, og anvender dette på menigheten i vår tid, etter at Israel (år 70 e. Kr.) ble utradert som nasjon for Gud.

DET ER BEVIST I BIBELEN AT IKKE ALLE FIKK DET DE BA OM

 

Et slående eksempel – og som jeg har nevnt i andre artikler også – er det som hendte Peter og Jacob i Apg. 12 da Herodes Agrippa I forfulgte forsamlingen av troende messianske jøder i Jerusalem under påsken i år 44 e. Kr.

PETER: Han ble utfridd fra fengsel ved at Gud sendte en engel som førte ham ut om natten, Apg. 12, 5-11:

« I mellomtiden ble Peter holdt i fengselet. Men det ble gjort inderlig bønn til Gud for ham av menigheten.

6 Natten før Herodes skulle føre ham fram, sov Peter mellom to soldater. Han var bundet med to lenker, og det sto vaktmenn utenfor dørene og voktet fengselet.

7 Og se, en Herrens engel sto der, og et lys skinte i fangerommet. Han støtte Peter i siden og vekket ham opp og sa: Skynd deg og stå opp! Og lenkene falt av hans hender.

8 Og engelen sa til ham: Spenn beltet om deg og ta skoene på! Han gjorde så. Og han sier til ham: Kast kappen om deg, og følg meg!

9 Han gikk da ut og fulgte ham. Han forsto ikke at det som engelen gjorde, var virkelig, men trodde at han så et syn.

10 De gikk forbi både den første og den andre vakten, og kom til jernporten som førte ut til byen. Den åpnet seg av seg selv. De gikk ut, og fortsatte én gate til endes, og plutselig forsvant engelen for ham.

11 Da kom Peter til seg selv og sa: Nå vet jeg for visst at Herren har utsendt sin engel og fridd meg ut av Herodes’ hånd, og fra alt det​​ som jødefolket​​ har gått og ventet på.»

(Legg merke til at Peter ikke her var forfulgt av hedningene ute i verden. Nei, han var i år 44​​ – altså hele 16 år etter pinsedag i Apg. 2 –​​ fremdeles i Israel!​​ Han var ikke ute i Romerriket og misjonerte! Det var folket i Israel som ventet på hans død.)

I denne sammenhengen får vi vite at de troende hadde holdt bønn for Peter (vers 5) – og det er tydelig at det behaget Herren å sende sin engel for å befri Peter. Det er ingen tvil om at Herodes hadde i tankene å​​ henrette ham, slik han hadde gjort med Jacob (vers 2).

Men hadde ikke menigheten også bedt for Jacob?​​ Jeg påstår ja.​​ 

Så, her ser vi at​​ menigheten ikke fikk JA​​ da de ba om at Jacob skulle bli reddet, han ble avlivet av kongen selv ved bruk av sverdet.

Peter derimot, han valgte Gud å spare og sendte dermed sin engel og reddet ham.

«Be om hva dere vil» slik Jesus sa før han gikk til korset, var ikke engang noe løfte som apostlene​​ bokstavelig talt fikk innvilget​​ i hvert tilfelle. Gud valgte å la Jacob dø som martyr.​​ Det ligger i sakens natur, at Jesus mente nok det han sa til dem, men at​​ det ville være unntak fra dette. Han hadde jo tidligere advart dem alle at de skulle bli forfulgt! ​​ Kan leseren huske dette? ​​​​ Joh. 16, 1-3:

« Dette har jeg talt til dere for at dere ikke skal ta anstøt.

2 De skal utstøte dere av synagogene. Det kommer en tid da hver den som​​ slår dere i hjel,​​ skal tro at han gjør Gud en dyrkelse.

3 Og dette skal de gjøre fordi de ikke kjenner Faderen og heller ikke meg.»

Fariseerne og Saddukeerne, leder eliten i Jerusalem og Israel, trodde at​​ de tjente Gud Jehova​​ ved å drepe ‘vranglærerne’ med Peter og Jacob i spissen for sistnevnte.

Framgangs-teologien (Word of Faith) i pinsekarismatiske menigheter om å få velstand og rikdom og makt synes IKKE Å HA GJALDT APOSTLENE I DET HELE TATT. ​​ Ingen av dem fikk velstand, slik det tolkes i vår tid, med stor bankkonto, digert hus, tre luksusbiler, hytte ved sjøen, svær inntektsbringende bedrift med mange ansatte, millioninntekter på aksjespekulasjon, egen TV stasjon som leketøy for å preke sine udugelige evangelier, osv.​​ Det går et slengord om dette,​​ …da evangeliet kom til Europa ble det gjort til en religion, men da det kom til Amerika ble det gjort til et forretning foretak!​​ Jeg kan så legge til dette, - at da forretnings foretakene i Amerika ble​​ importert til Norge, så ble evangeliet et forretnings foretak her også.

Peter oppsummerte det, nesten uvitende om at han nok talte på alle apostlenes vegne, i Apg. 3, 6: ​​ «Sølv og gull eier jeg ikke, men det jeg har…».

JESU LØFTE OM Å STYRE ISRAELS TOLV STAMMER

 

Også Jesu løfte om at de tolv skulle få sitte og styre Israels tolv stammer, var egentlig ikke helt bokstavelig. For dette var helt avhengig av at Israel som nasjon måtte først omvende seg til Jesus og hans​​ gjenkomst dermed bli et faktum (Matt. 19, 28).

Dette skjedde ikke,​​ Israel falt fra Gud som nasjon​​ og de ble ødelagt i år 70 av romerhærene til Vespasian.

Men dette løfte er dermed ‘glidd’ videre​​ inn i framtiden, til den dag da Jesus kommer fra himmelen. Da skal de som gjennomgikk den store trengselstiden i Israel (Matt. 24, 21-22) reises opp fra de døde (de døde i trengselstiden) og Åp. 20, 4 sier om disse:

 «Jeg så troner, og de satte seg på dem, og det ble gitt dem makt til å holde dom. Og jeg så deres sjeler som var blitt halshogd for Jesu vitnesbyrds skyld og for Guds ords skyld, og de som ikke hadde tilbedt dyret eller dets bilde, og som ikke​​ hadde tatt merket på sin panne eller hånd. Og de ble levende​​ og hersket sammen med Kristus i tusen år.»

De troende jøder som døde i trengselen fordi de forkynte Jesus som Messias til dem,​​ de​​ blir oppreist fra de døde og vil få​​ regjeringsmakt sammen med Kristus​​ i ‘Tusenårsriket’.

Ingen av de opprinnelige tolv apostler fikk dette løftet om å styre Israels tolv stammer oppfylt. ​​ Det kunne bare ha skjedd​​ dersom​​ Jesus hadde kommet tilbake i apostlenes levetid.​​ Løfter gis ofte under visse betingelser!

I stedet er alle de troende fra og med Jesus stod fram i år 25 til og med den dag da Gud avslutter evangeliets nådetid med å la ‘Forløsningens dag’ ankomme, slike som tas inn i det himmelske der Kristus nå sitter ved Guds høyre hånd i den over-høye himmel, Ef. 4, 30. ​​ Kol. 3, 1-4.

De får noe som er mye større enn å være regjerings-medlem her på jord (Israel) – de får arve himmelen der oppe med Kristus, slik alle troende kristne er lovt.

INGEN LØFTER OM MIRAKLER, TEGN OG UNDER GJELDER OSS

Vi har ovenfor sett at Jesus bare talte sine løfter om mirakler og helbredelser til Israels jødiske innbyggere. Siden ble det gitt adgang også for proselytter (grekerne) ved Paulus’ tjeneste i tiden med Apostelgjerningene år 28-62 e. Kr.

Men aldri var slike mirakel-løfter gjort gyldig over hele verden til en hvilken-som-helst kristen troende. Løftene gjaldt kun eksklusivt til Guds eget eiendomsfolk, Israel, og BARE i tiden med apostlene. Etter​​ deres død i det første århundret så finnes verken apostler, profeter, mirakuløse nådegaver eller annet i samme sjanger. Det ble helt tyst fra himmelen, og vi fikk i stedet den frie nådefrelsens tidshusholdning, med Paulus som den Gud brukte til å etablere dette.

Ef. 3, 1-9 er selve nåde-evangeliets deklarasjon – gitt ved åpenbaring til ham – og vi kan ikke overhodet finne mirakel-løfter og tegn i verken Efeserne eller Kolosserne, som er de eneste skriv i Bibelen som er for menighetens husholdning.​​ Bare i​​ disse finner vi nådeevangeliet:  ​​​​ (Ef. 3, 1-9) -

« Derfor bøyer jeg mine knær, jeg, Paulus, som er blitt Jesu Kristi fange for deres skyld, dere hedninger -

2 så sant dere har hørt om husholderoppdraget med Guds nåde, det som er gitt meg for dere.

3 Ved åpenbaring har han kunngjort for meg mysteriet*, slik jeg ovenfor har skrevet med få ord.

4 Når dere leser det, vil dere kjenne min innsikt i Kristus-mysteriet.

5 Det var ikke i tidligere tidsaldre gjort kjent for menneskenes barn slik som den nå er blitt åpenbart for hans hellige apostler og profeter ved Ånden:

6 At hedningene er medarvinger, de hører med til legemet, og de har del i løftet i Kristus Jesus ved evangeliet.

7 For dette evangelium er jeg blitt tjener i kraft av den Guds nådes gave som er gitt meg ved virksomheten av hans kraft.

8 Til meg, den minste av alle de hellige, ble den nåde gitt å forkynne hedningene evangeliet om Kristi uransakelige rikdom,

9 og å opplyse alle om hvordan husholdningen er med dette mysteriet*​​ som har vært skjult fra evige tider i Gud, han som skapte alt ved Jesus Kristus.»

Karismatikerne og alle som hevder tegn, under og mirakler i vår tid, gjør alle den​​ kjempefeilen​​ at de bruker de fire historiske skrivene Matteus, Markus, Lukas og Johannes​​ evangelier som om de er troslære til menigheten. Samme gjør de også med Apostelgjerningene, som også bare er en ren historiebok og ikke har noen troslære.​​ Bare Paulus ble hedningenes apostel og lærer, ikke Kristus.​​ Det er Kristus​​ slik Paulus legger ham frem, som er den Kristus vi bes om å tro til frelse.

Ef. 2, 8-9:

«For av nåde er dere frelst, ved tro. Og dette er ikke av dere selv, det er Guds gave.

9 Det er ikke av gjerninger, for at ikke noen skal rose seg.»

 

Gracepano.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...