1

LEDEREN FOR AZUSA STREET,

CHARLES FOX PARHAM,

HOPPET AV HELE GALSKAPEN!

JAN LILLEBY

 

 ​​​​ Mye av hendelsene fra 1906 – 1913 i Azusa Street vekkelsen i Los Angeles, er feid ‘under teppet’ – for Pinsebevegelsen, både her hjemme og ute i verden, ønsker ikke å bli stemplet av disse fakta og dermed få det til å se ut som den galskapen det virkelig var da det hendte! Det var fullstendig kaos og helt vanvittige og ubibelske ting som fant sted…i så stor grad at Parham hoppet av, og startet en møteserie ikke langt unna.

Som en oppfølger til min tidligere artikkel om Azusa Street (skrevet av​​ K.B.​​ Napier, ikke av undertegnede) – så vil jeg følge opp med mer detaljer, og tar da frem lederen i den tidlige fasen av ‘vekkelsen’, Charles Fox Parham.

 

Da har jeg sakset følgende opplysninger fra Wikipedias webside:

(Oversatt fra engelsk av undertegnede)

«Innen oktober 1906, var Charles Parham invitert som forkynner i en serie møter i lokalet i Azusa Street, men ble fort uønsket der.

Da han ankom lokalet, så reagerte han på den utpregete ‘raseblandingen’ der. Han var forferdet over at de sorte folkene ikke var på sine egne steder, og klarte ikke å fordøye at hvite folk​​ imiterte grove negeraktige oppførsler kjent fra sydstatene, og som de påstod var av Den Hellige Ånd.’​​ ​​ Parham banet seg vei i folkemengden der, gikk opp på talerstolen og talte ut en irettesettende formaning: «Gud har vondt i magen!» Han fortsatte med å forklare at Gud ikke ville tolerere slik dyreaktige tilløp (eng.​​ animalism). Da det ble klart at majoriteten av Azusa Street Mission ikke aksepterte Parhams lederskap, så forlot han virksomheten og ble fulgt av cirka tre hundre troende, og startet en vekkelseskampanje i nærheten ved å leie ‘Womens Christian Temperance Union Building.

KRITIKK I PRESSEN

 

I et​​ skeptisk forside oppslag i Los Angeles Times, kalt «Weird Babel of Tongues» (Underlig Tunge Babbel) – forsøkte journalisten å beskrive det han så der, og som snart skulle bli kalt ‘Azusa Street Vekkelsen’. «Pese ut merkelige ytringer og fremsi lyder og uttrykk som det virket som at ingen normale mennesker kunne forstå», begynte hans historie, «den nyeste religiøse sekten har startet i Los Angeles.» ​​ En annen avisreporter i september 1906 beskrev det som skjedde med følgende ord:

«Vanærende raseblanding…de skriker og lager dyrelyder (eng.​​ howling) hele dagen og inn i natten. De løper, hopper, skjelver over hele seg, roper ut så mye som stemmen holder, virvler rundt og rundt i sirkler, faller ut av ringen og ned på det sagflisstrødde gulvet mens de rykker og vrir seg, sparkende og rullende over hele gulvet. Noen av dem slukner helt og rører seg ikke før det har gått timer – som om de har avgått ved døden. Disse folkene ser ut som om de er helt gale, mentalt avsporet eller under en trolldomsmakt. De hevder å være fulle av ånden. De har en énøyet, analfabetisk neger (eng.​​ negro) predikant​​ (dette var William J. Seymour, se bilde)​​ som står på knærne det meste av tiden med hodet skjult av trekasser. Han taler ikke så mye, men til tider kan man høre ham rope ‘omvend deg’…og han regnes da likesom å være leder for det hele. De synger om igjen og om igjen sangen «The Comforter Has Come» ​​ (norsk: Den Hellige Ånd​​ (trøsteren)​​ har kommet).

Møtedeltakerne var ofte beskrevet som ‘Holy Rollers’, ‘Holy Jumpers’, ‘Tangled Tonguers’ og ‘Holy Ghosters’. Raporter ble utgitt i media over​​ hele USA og mange steder i verden for øvrig, om de merkelige hendelsene i Los Angeles.»

Så langt Wikipedia.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/026_la_times.gif/280px-026_la_times.gif

Min kommentar er at Charles Parham – den opprinnelige lederen for vekkelsesmøtene – gjorde rett i å ta til motmæle i denne utrolige forvirringen. Han forstod straks at dette var ikke noe som Gud hadde sendt!

Den samme Wikipedia infoen påpeker også at kristne ledere fra mange trossamfunn var kritiske til alt dette, og mente at vekkelsen var hyper-emosjonell, misbrukte​​ Bibelens ord og hadde mistet fokus på Kristus ved å overdrive dette med Den Hellige Ånd. I løpet av kort tid så advarte mange predikanter de kristne og ba de holde seg vekk fra Azusa vekkelsen. Noen faktisk ringte til politiet​​ for at de skulle stenge ned bygningen. Her ses en faksimile av avisens oppslag.​​ 

I andre kilder som kan leses på nettet, blir det pekt på at det var mye innslag av folk som drev med​​ spiritisme og sannsigeri, og at slike tok til orde i vekkelsen…det var en salig røre det hele.

All​​ pinse-karismatikk i vår tid har utgangspunkt og basis fra det som skjedde i Azusa Street 1906 – 1913. Løgnen om at Gud hadde​​ gjenopplivet tungetalen​​ fra Apg. 2 med​​ mirakler, tegn og helbredelser​​ ble ført inn her til lands av Thomas Ball Barratt, stifter/leder for Pinsebevegelsen i Norge i sin tid.​​ Han var i New York i 1906. Men hadde Barratt vært tilstede i Azusa Street, så kan det hende at han hadde tatt beina fatt og rømt fra det hele! Hvem vet?

Det har​​ blitt​​ avlet fram utallige vranglære-sekter, slike som ‘Word of Faith’ (trosbevegelsen), og før denne kom Latter Rain bevegelsen, Helbredelses bevegelsen (T.L. Osborn, William Branham, Oral Roberts, A.A. Allen m. fl.)​​ og​​ endeløse nye tilløp til samme​​ villfarelser som i Azusa Street;​​ og i Norge har det vel en tid også vært innslag av Hillsong bevegelsen, og ikke minst New Apostolic Restoration (NAR). Det ene verre enn det andre. Jeg advarer leserne imot disse villfarelsene.

 

 

Gracepano.com